Jakiego smartfona kupić?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kapi
    L&K
    • 2009
    • 1174
    • Fabia combi

Zamieszczone przez sonic
    czy kupując telefon dostaliście go w pudełku, które miało plombę producenta ?
    kupowałem w Euro, był zaplombowany
    Zamieszczone przez sonic
    jaki android mieliście zainstalowany ? Bo w necie w opisie podają, że fabrycznie ma Android 4.4 KitKat,
    taki był.
    sam sie zaktualizował do 5.0 - w sumie - nie widzę różnicy. jako laik niegrzebiący w systemie.
    da się jedynie odczuć coś takiego jak kasowanie pamięci po zamykaniu aplikacji. ale to może być moje subiektywne odczucie bo 100% pewności nie mam.

[ Dodano: Pon 01 Cze, 15 10:07 ]
    Zamieszczone przez looker
    Kto by pomyślał, że będziemy się kiedyś cieszyć, że bateria trzyma nam 2 dni...;-)
    takie życie teraz szukam baterii do Nokii 3120 i ..... ciężko kupić nową :szeroki_usmiech
    OII sprzedana

Następca dużej czarnej - Mała czarna MC 1Z1Z

Komentarz

• Andja
      Rider
      • 2006
      • 596

okazja w tej cenie: https://oneplus.net/pl/one

[ Dodano: Pon 01 Cze, 15 22:37 ]
      Zamieszczone przez sonic
      ...

Dzięki za odp.
      Interesuje mnie jeszcze:
      - czy kupując telefon dostaliście go w pudełku, które miało plombę producenta ?
      - jaki android mieliście zainstalowany ? Bo w necie w opisie podają, że fabrycznie ma Android 4.4 KitKat, a co jeśli w konkretnym egzemplarzu w sklepie telefon ma już lilipopa ( pudełko oczywiście nie ma plomby i można go włączyć i sprawdzić) ? Oznacza, że ktoś w nim grzebał ?
      Tak, ktoś w nim grzebał. Zamówił przez internet, bawił się 2 dni i odesłał. Ktoś go dostanie jako nowy, a dla mnie taki sprzęt jest używany w dodatku za cenę nowego :|

Komentarz

• czernobyl
        L&K
        • 2008
        • 1276
        • Octavia III (5E3)
        • BFQ 1.6 MPI 102 KM
        • BSE 1.6 MPI 102 KM
        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

pierwsze wrażenia po weekendzie z nokią 640xl dual sim żony
        telefon zajebiaszczy, pierwsze wrażenie (wygląd, budowa) - super; ekran rewelacja - bdb powłoki antyodblaskowe - bez problemu do używania w słońcu; dotyk nie cierpi na żadne dolegliwości
        aparat pierwsza klasa - jak dotąd byłem zadowolony ze zdjęć z mojej s3, ale ten go miażdży zarówno ogólną jakością- kolorystyka, dobór ekspozycji jak i ogólną ostrością obrazu - brak widocznej beczki, ilość detali również w rogach obrazu powala. napis "zeiss" koło obiektywu nie znajduje się tam na darmo
        połączenia - na razie w mieście, bez zarzutu, odbiór czysty bez zakłóceń czy efektów wiadra, jakie znam ze starszych nokii
        -
        całościowe piękne wrażenie nt. hardware mocno rozwala kontakt z Windows Phone 8.1 - po 6 latach z androidami jestem w szoku, że nad ustawieniami nie ma żadnej sensownej kontroli - nie ma np. toggle'a do szybkiej zmiany trybu głośny/vibra/cisza - nosz k***a, n3210 to miała!, ustawienia mało intuicyjne, w rejestrze połączeń brak sortowania na wychodzące/odebrane/nieodebrane; brak możliwości zrobienia sobie szybkich skrótów do ulubionych kontaktów (*można z jakimśtam programem z marketu, ale wtedy albo to skrót do wykonywania połączenia albo do sms - zawsze oddzielnie) i takie tam perełki rodem z telefonów sprzed 10 lat. oczywiście doceniam to, że wszystko działa szybko, płynnie i lagi nie istnieją, ale mam szczerą nadzieję, że wp10 sporo z tych niedoróbek usunie
        aa, ktoś zna np. managera plików pod wp8.1, który obsługiwałby ftp i sambę? wszystkie jak dotąd znalezione wynalazki obsługują tylko pamięć wewn, kartę SD i ewentualnie z dużą łaską OneDrive

uprzedzając ew. pytania - po kiego zmienialiśmy z Androida na WP? - ano android uporczywie gubi kontakty, testowane na 3 różnych telefonach, z róznistymi kontami googla i bez usług googla, również z synchronizacją z OwnCloud zamiast google. Niestety, co chwila coś ginęło, a backupy robione codziennie offline (SuperBackup - polecam) po przejrzeniu są praktycznie codziennie nieco inne. Z 894 kontaktów z początku kwietnia na koniec maja zostało ~800, a nikt ani jednego nie wyrzucał.

Komentarz

• kapi
          L&K
          • 2009
          • 1174
          • Fabia combi

Zamieszczone przez czernobyl
          android uporczywie gubi kontakty
          też to zauważyłem.... :evil:
          tak było na 4.4
          OII sprzedana

Następca dużej czarnej - Mała czarna MC 1Z1Z

Komentarz

• czernobyl
            L&K
            • 2008
            • 1276
            • Octavia III (5E3)
            • BFQ 1.6 MPI 102 KM
            • BSE 1.6 MPI 102 KM
            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez kapi
            też to zauważyłem....
            tak było na 4.4
            przerabiałem to na 4.0(gc quantum), 4.1.2(s advance), 4.2(huawei) i 4.4(s4 mini) - pierwotnie myślałem, że to niedoskonałe mechanizmy synchronizacji pomiędzy telefonem a kontem googla gubią kontakty, ale nawet definitywne wyłączenie synchronizacji z czymkolwiek (fizyczne usunięcie apek od googla) nic nie zmieniło. coś jest nie tak w systemie - tak jak niektóre androidy nie połączą się z automatu z routerem, który rozdaje adresy z puli 192.168.0.xxx, a tylko z routerem z ustawioną pulą 192.168.1.xxx
            ogólnie w internecie jest trochę narzekań na gubienie kontaktów w andku - ale definitywnego rozwiązania brak.

Komentarz

• ruwado
              RS
              • 2009
              • 14888
              • Octavia IV (NX3)

A ja w Lumi 635 mam taki komunikat, przy próbie wejścia na kontro M:

konto M nieaktualne
              Kod błędu: 800704CF
              :?
              pozdrawiam - Darek

Komentarz

• blackrs
                RS
                • 2008
                • 4826
                • Superb II combi (3T5)
                • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

panowie mam już możliwość przedłużenia umowy w TM i się zastanawiam nad fonem. coś słyszeliści o hałeju p8 litel dual sim lub alcatelu idol 3? obecnie mam idola 1 i sobie chwalę. ewentualnie w gre wchodzi SE t3 lub htc 620, wszystkie po 9 zł by były
                BYŁA o1 rs
                BYŁA o2 1.6
                JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• czernobyl
                  L&K
                  • 2008
                  • 1276
                  • Octavia III (5E3)
                  • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM
                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

blackrs, p8 lite to na razie tylko w reklamach i cennikach występuje - nawet jakiekolwiek testy cięzko znaleźć - gdzieś widziałem jedną po fhhhancusku - zdjęcia niezłe robi, ale w stosunku do huawei p8 - _chyba_ brak stabilizacji optycznej (producent nie przyznaje się do OIS w modelu p8 lite)
                  a idol 3 występuje w dwóch wersjach - 4,7 i 5,5 cala

w ogóle wobec powyższego wyboru celowałbym w telefon z jak największą ilością RAMu - 1GB od razu bym skreślił - tyle to obecnie zajmuje system + usługi google (no, prawie, ale dużo nie zostaje na Twoje apki). p8 lite ma na pewno 2GB ram, alcatel 1,5GB albo 2 (trza by sprawdzić - ZTCP różni się zależnie od wersji rozmiarowej); pozostałe dwa mają po 1GB RAM i te bym sobie z powyższego powodu odpuścił - chyba, że jesteś człowiekiem bardzo cierpliwym i oczekiwanie 5s na załadowanie się dialera czy kolejne 5s na załadowanie się klawiatury do napisania SMS Ci nie przeszkadza

Komentarz

• blackrs
                    RS
                    • 2008
                    • 4826
                    • Superb II combi (3T5)
                    • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

ok dzieki. mi w sumie tel służy do dzwonienia sms zdjecia i czasami jakaś aplikacja ale mało wymagająca. chyba się skusze na tego p8 litel
                    BYŁA o1 rs
                    BYŁA o2 1.6
                    JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• Maicroft
                      Moderator
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2004
                      • 25757
                      • Audi

A moze ktos chetny na nowa Lumie 830 w kolorze czarnym.

Wzialem na przedluzenie, nie wlaczylem i jednak sprzedam bo jak wlacze to sie przekonam do WM i bedzie problem :twisted:
                      Spritmonitor.de

Komentarz

• czto
                        Rider
                        • 2010
                        • 546
                        • Octavia III (5E3)
                        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

pierwsze wrażenia po weekendzie z nokią 640xl dual sim żony
                        Jak się prezentuje bateria? Korzystacie z dwóch kart SIM?
                        2004 Renault Thalia 1.4 RT,
                        2008 Citroen Xsara Picasso 1.6 Exclusive- nadal w użyciu
                        2009 Renault Clio MTV 1.4
                        2010 Skoda Octavia IIFl 1.4 TSI Ambiente
                        2016 Skoda Octavia III 1.4 TSI Ambition + Amazing + kilka ficzerów

Komentarz

• czernobyl
                          L&K
                          • 2008
                          • 1276
                          • Octavia III (5E3)
                          • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                          • BSE 1.6 MPI 102 KM
                          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez czto
                          Jak się prezentuje bateria? Korzystacie z dwóch kart SIM?
                          tak, obie karty sim aktywne,

celowo nie pisałem od razu nt. jakości baterii, bo telefon nie zdążył się wtedy jeszcze rozładować
                          na razie testy - jakaś godzina rozmów dziennie + ok. pół godziny zabawy dziennie - telefon przeżył bez ładowarki niemalże 3 dni (~60h). Przeżyłby spokojnie do wieczora, na 3. dzień po pracy miał ~20% i po godzinie ciągłego grania w jakąś mało ambitną gierkę padł. Teraz -na urlopie- trudno o miarodajne wyniki użycia, ale w standby procenty uciekają powoli - w ciągu ostatnich 15h ubyło 5%

jedyne, co mi się mocno nie podoba, to czas ładowania - wychodzi ok 5h o zera do pełna. ori ładowarka ma tylko 750mAh, co przy ogniwie 3000 jest słabym żartem w czasach, gdzie cała konkurencja ma przeróżne algorytmy fast charge itp itd. Również użycie ładowarki 2A (sprawdzonej, że jest w stanie faktycznie dać ok.2A, nie tylko z napisu) nie przyspiesza czasu ładowania. Trzeba celować w ładowanie nocne.

Komentarz

• czto
                            Rider
                            • 2010
                            • 546
                            • Octavia III (5E3)
                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Dzięki.
                            Z tym ładowaniem, to chyba jest coś nie tak. 5 godz to jakaś masakra. Może ładowarkę masz uszkodzoną?

Komentarz

• hsurim
                              Elegance
                              • 2006
                              • 788
                              • Kia
                              • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

(...)
                              jedyne, co mi się mocno nie podoba, to czas ładowania - wychodzi ok 5h o zera do pełna. ori ładowarka ma tylko 750mAh, co przy ogniwie 3000
                              (....)
                              Wydaje się, że ten czas jest jak najbardziej prawidłowy.
                              Zbyt szybkie (zbyt dużym prądem) ładowanie = krótsza żywotność akumulatorka.
                              Nie zasuwam ! Prędkość zabija ! Włącz myślenie.

Komentarz

• czto
                                Rider
                                • 2010
                                • 546
                                • Octavia III (5E3)
                                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Ok, ale 5 godz? To byłby rekord! W testach podają czas 150 min.
                                Była tu już dość burzliwa dyskusja na temat baterii. Ja z całą odpowiedzialnością twierdzę, że baterii nie powinno się rozładowywać do ZERA.

Komentarz

• eaglemirek
                                  RS
                                  • 2010
                                  • 14114
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez czto
                                  że baterii nie powinno się rozładowywać do ZERA.
                                  Tu potwierdzę :!: podobnie jak aku w samochodzie też tego nie lubi :!:

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• czernobyl
                                    L&K
                                    • 2008
                                    • 1276
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM
                                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

nie no, chłopaki, aż taki fajny nie jestem żeby zamordować akumulator na starcie. do zera = do momentu, kiedy telefon sam się wyłącza przy zadanej przez producenta wartości napięcia na akumulatorze

musze jeszcze raz podpiąć ori ładowarkę i popatrzeć - może mądrzy inaczej z microsoftu coś zamieszali z wykrywaniem ori ładowarki, a z całej reszty świata leci z niższym natężeniem. np z ładowarki samochodowej (philips, znamionowo 2,1A), która spoko uciąga doładowanie s3 z ekranem na max, dwoma programami nawigacyjnymi i oczywiście połączeniem z danymi 3G/4G - doładowała tą wyłączoną 640xl o ok. 15% przez ~60min

tak jak pisałem powyżej - na razie za mało było ładowań, żeby się temu ekstra dokładnie przyjrzeć. jak coś mi się wyklaruje, to dam znać

Komentarz

• hsurim
                                      Elegance
                                      • 2006
                                      • 788
                                      • Kia
                                      • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Jak dla mnie, to czas ładowania akumulatorka 3000 mAh, w ok. pięć godzin, nie jest przesadnie długi.
                                      Z obserwacji innych pojemności - tzn od 1000 do 1500 mAh - u mnie, czasy te kształtują się odpowiednio 2-3 godz. (oczywiście przy wyłączonym telefonie)

Komentarz

• czto
                                        Rider
                                        • 2010
                                        • 546
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Z3, który ma baterie powyżej 3000 mAh ładuje niecałe 3 godz ori ładowarką. 5 godz, to można prom kosmiczny ładować. :lol:

Komentarz

• eaglemirek
                                          RS
                                          • 2010
                                          • 14114
                                          • Octavia II combi (1Z5)
                                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

U mnie LG g3s 2540mAh ładuje 2,5-3 h

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• Maicroft
                                            Moderator
                                            S_OCP MemberModeratorr
                                            • 2004
                                            • 25757
                                            • Audi

Ale ladowarki sa rozne, od takich ktore laduja pradem 0,5A do takich co laduja pradem 2A
                                            Spritmonitor.de

Komentarz

• czto
                                              Rider
                                              • 2010
                                              • 546
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Producent dodaje do telefonu ładowarkę, która powinna być zoptymalizowana pod dany model telefonu. Zatekm jeśli słuchawka ma pojemny aku, to i ładowarka powinna mieć wydajność, która pozwoli na pełne naładowanie w czasie ok 3 godz.

Komentarz

• hsurim
                                                Elegance
                                                • 2006
                                                • 788
                                                • Kia
                                                • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                                                Ale ladowarki sa rozne, od takich ktore laduja pradem 0,5A do takich co laduja pradem 2A
                                                Hm ... prąd ładowania akumulatorka a maksymalna wydajność prądowa ładowarki, to są dwa różne zagadnienia.
                                                Większa, możliwa obciążalność ładowarki, pozwala na (z założenia) pełne naładowanie przy ączonym telefonie.
                                                Może powtórzę raz jeszcze - mniejszy prąd ładowania jest zdrowszy dla akumulatorka, tak więc nie zachwycałbym się krótkimi czasami ładowania bardzo pojemnych akumulatorków.
                                                Ale jeśli tak został skonstruowany układ ładowania w telefonie, to ... trudno - oczekiwania klientów są widać priorytetem nad rozsądkiem :/

Komentarz

• Luki80a
                                                  Rider
                                                  • 2010
                                                  • 341
                                                  • Octavia III combi (5E5)
                                                  • ALH 1.9 TDI VP 90 KM
                                                  • CJZA 1.2 TSI 105 KM

Dokładnie.

Większy prąd ładowania, szybsze ładowanie, skraca nam żywotność akumulatorka.
                                                  Niestety coś za coś.
                                                  Była O1 AGR

Jest O1FL ALH

Komentarz

• czernobyl
                                                    L&K
                                                    • 2008
                                                    • 1276
                                                    • Octavia III (5E3)
                                                    • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM
                                                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

ok, zrobiony test na L640XL - z 20% do 100% w 3:55 na ori ładowarce, co by odpowiadało temu, że aku ma 3000mAh, ładowarka 750mA - dochodzą straty na kabel, ciepło i mamy 20%/60min doładowania. zatem L640XL zostaje promem kosmicznym

co do zdrowego rozsądku vs wysokie prądy ładowania - fajnie byłoby mieć jednak wybór, zwłaszcza że we wspomnianej 640XL akumulator jest wymienny. wystarczyłaby nieco mocniejsza ładowarka + jeden przełącznik w menu, że "chcę szybciej" czy coś podobnego - np. mam w swoim androidzie zrobiony skrypt połączony z programem Llama (taki darmowy Tasker), że standardowo telefon zasysa 1A (tak jak producent przewidział), ale jeśli jestem w domu i podłączam go po 22:00, to ładuję prądem 800mA (wiadomo po co) oraz ręcznie wywoływaną opcję awaryjną ładowania prądem 1,3A (np. budzę się rano, bateria się kończy, a wypadałoby wyjść do pracy mając choć 30% baterii).

Komentarz

Pracuję...